PODPROGRAM 2018 – efekty

PODPROGRAM 2018 – efekty

1.    Żuławskie Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej "Żuraw"  z terenu województwa wramińsko-mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

·         warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

·         mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

·         cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

·         tłuszcze (olej rzepakowy),

·         dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 323 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko- mazurskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 16,37150 ton żywności;

o 1550 paczek żywnościowych;

o - posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 74 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - - spotkań dla  - uczestników

• Żywieniowe - 2 spotkania dla 51 uczestników

• Kulinarne - 2 spotkania dla 23 uczestników

• Niemarnowanie żywności - - spotkań dla - uczestników