Fundusz Europejskiej Pomocy Żywnościowej 2021-2027

Fundusz Europejski Pomocy Żywnościowej (FEPŻ) 2021-2027

19.09.2024 ————————————————————————————————————————————

17.07.2024 ————————————————————————————————————————————————————————————–

Skorzystaj z bezpłatnej pomocy żywnościowej w ramach Funduszy Europejskich Na Pomoc Żywnościową

Na terenie całej Polski rusza największy program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową 2021-2027. W Miłkach jest on realizowany przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Markusach we współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie.

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające ustawowe kryteria, których dochód nie przekracza 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie. W tym roku Banki Żywności przekażą wszystkim współpracującym organizacjom 21 000 ton żywności. W ten sposób w tym roku wsparcie trafi do ponad 644 000 osób. Ta pomoc przełoży się na około 2 000 000 paczek żywnościowych i około 700 000 posiłków, które trafią bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących. Do uzyskania pomocy potrzebne jest skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej – tłumaczy Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – Ten program jest niezwykle ważnym krokiem w walce z problemem niedożywienia i ubóstwa w Polsce. Dzięki Funduszom Europejskim na Pomoc Żywnościową możemy skuteczniej przekazywać bezpłatną pomoc żywnościową. Drugim elementem działań, związanych z programem Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową, są działania towarzyszące – różnego rodzaju warsztaty grupowe i konsultacje indywidualne. Celem działań towarzyszących jest edukacja i integracja osób korzystających z bezpłatnej pomocy żywnościowej. W ramach działań zaplanowanych na 2024 roku odbędzie się około 5 000 aktywności, w których weźmie udział aż 60 000 osób.

Więcej informacji na temat programu Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową jest dostępnych na stronie: https://fepz.bankizywnosci.pl/ 

DANE KONTAKTOWE OPL :

DANE KONTAKTOWE OPS: : Jolanta Sulicka (55) 239 43 96

O Federacji Polskich Banków Żywności 

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek:  www / Facebook / Instagram 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Podprogram 2023

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie:

grudzień 2023 r. do październik 2024 r.

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Olsztynie do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Markusach, który przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,

tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Markusach:

  1. warsztaty kulinarne; 
  2. warsztaty edukacji ekonomicznej;
  3. warsztaty dietetyczne;
  4. warsztaty niemarnowania żywności;
  5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości około 34 kg,

1) Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką
  • Koncentrat pomidorowy,
  • Dżem truskawkowy

2) Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny świderki
  • Mąka pszenna,
  • Kasza jęczmienna
  • Płatki owsiane
  • Herbatniki maślane
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna

3) Artykuły mleczne

  • mleko UHT
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający

4) Artykuły mięsne

  • Szynka wieprzowa mielona,
  • Szynka drobiowa
  • Pasztet wieprzowy
  • Szprot w oleju.

5) Cukier

  • Cukier biały

6) Tłuszcze

  • Olej rzepakowy

 7) Dania gotowe

  • Fasolka po bretońsku.

Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu. Zainteresowane osoby mogą zapoznać się ze szczegółami:

Dokument wraz z załącznikami w wersji pełno kolorowej oraz do wydruków czarno-białych jest dostępny pod  adresem: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023

Pliki do pobrania

Plik Opis Wielkość pliku Pobrania
jpg Image 217 KB 12
Skip to content