Fundusz Europejski Pomocy Żywnościowej (FEPŻ) 2021-2027
19.09.2024 ————————————————————————————————————————————
17.07.2024 ————————————————————————————————————————————————————————————–
Skorzystaj z bezpłatnej pomocy żywnościowej w ramach Funduszy Europejskich Na Pomoc Żywnościową
Na terenie całej Polski rusza największy program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową 2021-2027. W Miłkach jest on realizowany przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Markusach we współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie.
Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające ustawowe kryteria, których dochód nie przekracza 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie. W tym roku Banki Żywności przekażą wszystkim współpracującym organizacjom 21 000 ton żywności. W ten sposób w tym roku wsparcie trafi do ponad 644 000 osób. Ta pomoc przełoży się na około 2 000 000 paczek żywnościowych i około 700 000 posiłków, które trafią bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących. Do uzyskania pomocy potrzebne jest skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej – tłumaczy Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – Ten program jest niezwykle ważnym krokiem w walce z problemem niedożywienia i ubóstwa w Polsce. Dzięki Funduszom Europejskim na Pomoc Żywnościową możemy skuteczniej przekazywać bezpłatną pomoc żywnościową. Drugim elementem działań, związanych z programem Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową, są działania towarzyszące – różnego rodzaju warsztaty grupowe i konsultacje indywidualne. Celem działań towarzyszących jest edukacja i integracja osób korzystających z bezpłatnej pomocy żywnościowej. W ramach działań zaplanowanych na 2024 roku odbędzie się około 5 000 aktywności, w których weźmie udział aż 60 000 osób.
Więcej informacji na temat programu Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową jest dostępnych na stronie: https://fepz.bankizywnosci.pl/
DANE KONTAKTOWE OPL :
DANE KONTAKTOWE OPS: : Jolanta Sulicka (55) 239 43 96
O Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek: www / Facebook / Instagram
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Podprogram 2023
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie:
grudzień 2023 r. do październik 2024 r.
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Olsztynie do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Markusach, który przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,
tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Markusach:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności;
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości około 34 kg,
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką
- Koncentrat pomidorowy,
- Dżem truskawkowy
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki
- Mąka pszenna,
- Kasza jęczmienna
- Płatki owsiane
- Herbatniki maślane
- Kawa zbożowa rozpuszczalna
3) Artykuły mleczne
- mleko UHT
- Ser podpuszczkowy dojrzewający
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona,
- Szynka drobiowa
- Pasztet wieprzowy
- Szprot w oleju.
5) Cukier
- Cukier biały
6) Tłuszcze
- Olej rzepakowy
7) Dania gotowe
- Fasolka po bretońsku.
Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu. Zainteresowane osoby mogą zapoznać się ze szczegółami:
Dokument wraz z załącznikami w wersji pełno kolorowej oraz do wydruków czarno-białych jest dostępny pod adresem: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023