Fundusz Europejskiej Pomocy Żywnościowej 2021-2027

Fundusz Europejski Pomocy Żywnościowej (FEPŻ) 2021-2027

19.09.2024 ————————————————————————————————————————————

17.07.2024 ————————————————————————————————————————————————————————————–

Skorzystaj z bezpłatnej pomocy żywnościowej w ramach Funduszy Europejskich Na Pomoc Żywnościową

Na terenie całej Polski rusza największy program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową 2021-2027. W Miłkach jest on realizowany przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Markusach we współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie.

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające ustawowe kryteria, których dochód nie przekracza 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie. W tym roku Banki Żywności przekażą wszystkim współpracującym organizacjom 21 000 ton żywności. W ten sposób w tym roku wsparcie trafi do ponad 644 000 osób. Ta pomoc przełoży się na około 2 000 000 paczek żywnościowych i około 700 000 posiłków, które trafią bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących. Do uzyskania pomocy potrzebne jest skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej – tłumaczy Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – Ten program jest niezwykle ważnym krokiem w walce z problemem niedożywienia i ubóstwa w Polsce. Dzięki Funduszom Europejskim na Pomoc Żywnościową możemy skuteczniej przekazywać bezpłatną pomoc żywnościową. Drugim elementem działań, związanych z programem Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową, są działania towarzyszące – różnego rodzaju warsztaty grupowe i konsultacje indywidualne. Celem działań towarzyszących jest edukacja i integracja osób korzystających z bezpłatnej pomocy żywnościowej. W ramach działań zaplanowanych na 2024 roku odbędzie się około 5 000 aktywności, w których weźmie udział aż 60 000 osób.

Więcej informacji na temat programu Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową jest dostępnych na stronie: https://fepz.bankizywnosci.pl/ 

DANE KONTAKTOWE OPL :

DANE KONTAKTOWE OPS: : Jolanta Sulicka (55) 239 43 96

O Federacji Polskich Banków Żywności 

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek:  www / Facebook / Instagram 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Podprogram 2023

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie:

grudzień 2023 r. do październik 2024 r.

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Olsztynie do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Markusach, który przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,

tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Markusach:

  1. warsztaty kulinarne; 
  2. warsztaty edukacji ekonomicznej;
  3. warsztaty dietetyczne;
  4. warsztaty niemarnowania żywności;
  5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości około 34 kg,

1) Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką
  • Koncentrat pomidorowy,
  • Dżem truskawkowy

2) Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny świderki
  • Mąka pszenna,
  • Kasza jęczmienna
  • Płatki owsiane
  • Herbatniki maślane
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna

3) Artykuły mleczne

  • mleko UHT
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający

4) Artykuły mięsne

  • Szynka wieprzowa mielona,
  • Szynka drobiowa
  • Pasztet wieprzowy
  • Szprot w oleju.

5) Cukier

  • Cukier biały

6) Tłuszcze

  • Olej rzepakowy

 7) Dania gotowe

  • Fasolka po bretońsku.

Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu. Zainteresowane osoby mogą zapoznać się ze szczegółami:

Dokument wraz z załącznikami w wersji pełno kolorowej oraz do wydruków czarno-białych jest dostępny pod  adresem: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023

Pliki do pobrania

Plik Opis Wielkość pliku Pobrania
jpg Image 217 KB 60
Przejdź do treści
Przegląd Prywatności

Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.