Wydarzyło się w gminie

Spotkanie z Wojewodą

Drukuj

Dnia 8 listopada 2017 roku w Markusach odbyło się spotkanie Wojewoda Warmińsko – Mazurski  Pan Artur Chojecki , Wójta Gminy Markusy – Pani Doroty Wasik i Dyrektora Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Warmińsko – Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie  - Pana Krzysztofa Kuriaty ze strażakami z Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu Gminy Markusy. Pan Wojewoda podziękował im za pomoc, trud i wysiłek włożony podczas akcji przeciwpowodziowej. Podkreślił, że dzięki strażakom z OSP  udało się zapobiec większym skutkom powodzi. Akcja prowadzona była na terenie gminy Markusy  w dniach 30.10.2017-07.11.2017r., podczas której strażacy z naszych jednostek wraz z żołnierzami i strażakami z Państwowej Straży Pożarnej dzielnie walczyli ze skutkami powodzi w miejscowościach : Stankowo, Węgle-Żukowo i Dzierzgonka.

Więcej…

Podziękowanie

Drukuj

Nowe Dolno, 02.11.2017r.

Urząd Gminy Markusy

Wójt Gminy

Pani Dorota Wasik

 

„Jedynie prawdziwy człowiek  zauważy potrzebę innego człowieka.

Jedynie człowiek wielkiego serca wyciągnie doń pomocną dłoń”


Podziękowanie

Trzeba życzliwości i dobroci, aby pomagać innym. Trzeba wielkości ducha, aby pomagać bezinteresownie. Trzeba ogromnej odwagi, aby nie zważając na przeszkody, wytrwale i do końca wyciągać pomocną dłoń. Za bezinteresowną pomoc, życzliwość i ofiarność okazaną nam podczas powodzi, na ręce Pani Wójt Gminy Markusy – Doroty Wasik, pragniemy złożyć podziękowanie:

- Pracownikom Gminy Markusy,

- Sołtys wsi Nowe Dolno- p. Krystynie Aleksandrowicz,

- Strażakom Ochotniczej Straży Pożarnej KRZEWSK , a w szczególności dowódcy p. Janowi Kaczmarkowi.

Bardzo prosimy o przekazanie podziękowań w/w osobom.

 

Pozdrawiamy serdecznie

Helena i Michał Popadyniec

Pogotowie przeiwpowodziowe na terenie Gminy Markusy

Drukuj

Na terenie Gminy Markusy wprowadza się pogotowie p.pow. na godz. 14:00 w dniu 30-10-2017 roku.

Podtopienia:

- Dzierzgonka 15 (p. Zborowscy i p. Jaworańscy) - ułożono worki z piaskiem zabezpieczające budynek mieszkalny.
- Nowe Dolno 22 - p. Popadyniec - przy pomocy syna przeniesie się do domku na górce.
- Ponadto podsiąk wału Markusy 6 - p. Korpacki - do obserwacji - sam wypompowuje wodę z podwórka.

Cały czas prowadzony jest monitoring. W Urzędzie Gminy wprowadzono dyżury przeciwpowodziowe.

Parking w Zwierznie

Drukuj

Dnia 13 września 2017 r. o godzinie 13:00 odbyło się otwarcie parkingu przy świetlicy wiejskiej w Zwierznie. Parking został wykonany z Funduszy Sołeckich, część prac wykonali niektórzy mieszkańcy Zwierzna.  W obecności mieszkańców wsi oraz zaproszonych gości, wstęgę przecięli Wójt Gminy Markusy Dorota Wasik oraz Sołtys Wsi Zwierzno Jan Józefowicz.

Więcej…

Dożynki Gminne - Markusy 2017

Drukuj

Dnia 2 września 2017 roku w Markusach odbyły się Dożynki Gminne. Z powodu złych warunków atmosferycznych dożynki odbyły się na świetlicy wiejskiej w Markusach.

IMG_0988male

By tradycji stało się zadość, uroczystości dożynkowe rozpoczęła Msza św., którą poprowadził ksiądz proboszcz Zenon Piotrowicz, a homilię odprawił ksiądz proboszcz Dariusz Lampkowski. Starości tegorocznych dożynek: Pani Anna Kawulak z Markus i Pan Kamil Sobociński ze Złotnicy, przekazali Pani Wójt Dorocie Wasik chleb dożynkowy.

Więcej…

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Drukuj

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM2017

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:

a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018 

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Olsztynie [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

2. Sposób kwalifikacji:

  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

  1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
  2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących  skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
      1. groszek z marchewką 4 kg,
      2. fasola biała 4 kg,
      3. koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
      4. buraczki wiórki 1,05 kg,
      5. powidła śliwkowe 1,5 kg,
      6. makaron jajeczny 4,5 kg,
      7. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
      8. ryż biały 4 kg,
      9. kasza gryczana 2 kg,
      10. herbatniki maślane 0,6 kg,
      11. mleko UHT 7 l,
      12. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
      13. gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
      14. szynka drobiowa 3 kg,
      15. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
      16. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
      17. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
      18. cukier biały 4 kg,
      19. olej rzepakowy 4 l;
  3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  6. Żywność wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

euro


PODPROGRAM 2016 – efekty

1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 310 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

· 18,55960 ton żywności;

· 1450 paczek żywnościowych;

· 0 posiłków;

 

4. W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne, tj.

warsztaty kulinarne - "Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktu",

warsztaty dietetyczne - "Jedz z głową" oraz warsztaty edukacji ekonomicznej "Oszczędzanie w domu".

 

 

Powrót na górę

Copyright © GMINA MARKUSY 2017

Template by Joomla Templates & Lombard Warszawa.