Efekty działania podprogramu żywnościowego 2017

Żuławskie  Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej " ŻURAW" Markusy 81, 82-325 Markusy z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
1.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
 - warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
· cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
· tłuszcze (olej rzepakowy),
· dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 319 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 16,1231 ton żywności;
- 1860 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 55 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Żywieniowe - 2 spotkania dla 31 uczestników
• Kulinarne - 2 spotkania dla 24 uczestników

 



Cmentarz Mennonitów w Markusach

Powiatowy Dzień Działacza Kultury 2018